• Bette - BetterFoodHabits

Gezond eten op het werk

Op het werk is het soms echt moeilijk om goed naar je lichaam te luisteren. Je hebt deadlines die aandacht van je eisen, collega's die eens een babbeltje willen doen en zo nog veel andere afleidingen. Als je dan niet goed weet hoe je moet luisteren naar je lichaamssignalen, kan het zijn dat er ineens een hele dag voorbij is zonder dat jij al deftig hebt kunnen eten. Als je dan stopt met werken, alle afleidingen vallen weg, dán komt die grote oerhonger.


Die grote oerhonger is de honger die je koste wat kost moet voorkomen. Eens je hier bent, neemt je instinct het over en kun je alleen nog maar hopen dat je je niet misselijk overeet.


Daarom schrijf ik hier een aantal tips neer.


Eet 3 hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes


Elk lichaam heeft 3 sowieso hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes nodig, waar dan liefst ook nog eens minder dan 3 uur tussen zit. Vanaf langer dan 4 uur tussen eetmomenten beginnen onze bloedwaarden zich aan en wordt onze honger te groot waardoor we er minder gecontroleerd mee kunnen omgaan.


Merk verschil tussen honger, goesting en drang


Vaak verwisselen we honger, goesting en drang. Op alle 3 de dingen reageer je best anders. Probeer zo honger alvast uit te stellen door na te denken wanneer het laatst iets at. Honger krijg je gemiddeld 2 - 3 uur nadat je een maaltijd eet. Als je toch al sneller honger hebt, komt dat waarschijnlijk doordat je niet verzadigend genoeg gegeten hebt.


Goesting komt vooral voor doordat je zintuigen geprikkeld worden. Je ziet iets liggen, je ruikt iets... En dan denk je, hmm dat zou ik ook wel lusten.


Drang komt echt voort uit emoties. Dit hoeven echt geen 'zware' emoties te zijn. Eerder lichtere ambetante emoties zoals stress, zenuwachtigheid, verveling, eenzaamheid lokken drang uit.


Als je dus voelt dat het honger is: probeer dan iets verzadigend en voedzaam te eten.

Je zal merken dat het gevoel snel over is.


Neem een aantal tussendoortjes mee


Door verschillende mogelijkheden mee te nemen naar het werk kun je kiezen waarin je het meeste zin hebt. Op die manier eet je zeker iets als je honger hebt.

Enkele voorbeeldjes:

- fruit

- drinkyoghurt

- granenreep

- notenreep

- yoghurt

- gekookt eitje

- soep

- boterham met beleg


Mijd afgeleid eten


Afgeleid eten betekent dingen doen terwijl je aan het eten bent. Ieder van ons eet wel eens afgeleid. We kijken tv, checken facebook, beantwoorden een mail, of zitten zelfs te werken. Wat is vaak het gevolg? Je overeet je (licht of zwaar).

Probeer van eten echt een rustige gebeurtenis te maken. Door je tussendoortjes en maaltijden mindful te eten voorkom je breinloos eten. Stel jezelf de volgende vragen om je 100 % focussen op je eetmoment:


- Hoe smaakt me dit?

- Vind ik dit lekker?

- Hoe is de textuur, temperatuur, consistentie...



1 weergave0 opmerkingen